Eindrapportage project Onvertelde Verhalen (Project: 20210574)

Amsterdam 13-04-2022

Voor VSB Fonds

Door Marvin Hokstam, Stichting Bigi Bon / AFRO Magazine

Het initiatief van AFRO Magazine om meer Onvertelde Verhalen uit de afrogemeenschap te vertellen, heeft geresulteerd in een boeiend tijdschrift dat eind december 2023 uitkwam. Wij zijn heel blij met het resultaat en dankbaar voor de donatie die AM moederstichting Bigi Bon in 2021 ontving van het VSB. De Zwarte gemeenschap heeft een onaangeroerde schatkist aan verhalen waar nog niemand van afweet; De subsidie stelde AFRO Magazine in staat die primeurtjes te oogsten.

Het aanvankelijke idee was om dit in de vorm van een schrijfwedstrijd doen. Sluimerend schrijftalent in de afro gemeenschap aanwakkeren tot neerpennen van de verhalen die zij meemaken in hun nabije omgeving.

De subsidie werd toegekend in mei 2021, en de schrijfwedstrijd werd in juli aangekondigd met het volgende artikel:

https://afromagazine.nl/nieuws/doe-mee-aan-de-journalistieke-schrijfwedstrijd-van-afro-magazine

Dit artikel werd gedeeld via de social mediapagina’s van AFRO Magazine, vanwaaruit het ook betaald werd geboost voor een zo groot mogelijk bereik. Via partnerplatforms (“Alphabet Street” en “Afro Nederlandse Schrijv/fsters”) werd het doorgedeeld op Facebook.

Het kwam maar heel langzaam op gang en wij besloten toen het plan om te gooien. We lieten het wedstrijdaspect vallen en en boden schrijvers een kleine betaling aan uit de fondsen voor ieder artikel dat zij schreven. En toen begonnen artikelen binnen te druppelen.

Het project had gewoon een langere aanloop nodig dan wij hadden voorzien. Het kan ook zijn dat mensen niet van zichzelf vonden dat ze echt schrijvers zijn en dat ze konden meedoen aan een schrijverswedstrijd. De drempel voor een wedstrijd was wellicht te hoog.

Maar het bleek ineens te gaan leven.

Er gaven zich meerdere mensen op, allemaal uit de Afrogemeenschap. Allen hadden zij zich opgegeven omdat zij wisten van interessante verhalen die (eens) verteld mochten worden.

Er was redactionele begeleiding beschikbaar voor alle schrijvers om hun artikelen te verbeteren.

Alle artikelen zijn hier te zien https://afromagazine.nl/user/406?page=0

Alle schrijvers kregen begeleiding bij het schrijven van hun artikelen.

Het budget besteedt ziet er alsvolgt uit:

                   Begroting                            Dekkingsplan
Postomschrijvingbenodigd Postomschrijvingbedrag
Begeleiding schrijvers200 euro x 10mnd2,000,–     
Betaald aan Schrijvers10X 1001.000,–  Deelnemers 
Boosten via fb/promotie flyers 200,–  Eigen inbrengBigi  Bon6.050,–
        
Tijdschrift uit te geven eind 2022Schrijvers Vormgeving Fotografie Druk Redactionele begeleiding2,000,– 1,000,– 750,– 1,600,– 1,000  AangevraagdVSB Fonds 6.000,–
Algeheel project management 2.000,–     
Bigi Bon aandenkens   500,–    
 TOTAAL BENODIGD12.050,-  TOTAAL 12.050,-
        

Tijdsduur

Het project was gepland voor een jaar, en dat is gelukt. Vanwege een iets latere start, vond de afronding wat later plaats. We rondden in December/januari af met de plaatsing van de laatste artikelen op de website van Afro Magazine.

We gingen graag door met het project tot het einde van 2022.

Publicatie

Er kwamen zeer boeiende artikelen voort uit het project, die door honderden mensen gelezen zijn. Opmerkelijke verhalen uit de afrogemeenschap die de mainstream media niet hebben gehaald. Verhalen worden geselecteerd op basis van uniekheid.

AFRO Magazine produceerde met enkele van de artikelen een tijdschrift dat in december 2022 wordt gedistribueerd als onderdeel van het Slavernijherdenkingsjaar.

De kostenraming hiervan is als volgt

Schrijvers€ 2,000
Vormgeving€ 1,000
Fotografie€ 750
Druk€1600

Specs tijdschrijft:

  • Bindwijze Geniet
  • Eindformaat A4 staand (210 x 297 mm)
  • Materiaal Houtvrij gesatineerd mc (glanzend)
  • Gewicht135 Grs
  • Pagina’s (incl. omslag) 40 pagina’s
  • Cover / omslag Selfcover 135 g/m²
  • Aantal 1,500

Het blad wordt via de website van AFRO Magazine verkocht.

Alle schrijvers krijgen aan het eind van het project een aanmoedigingsprijs voor deelname, een aandenken in de vorm van een boom. Bigi Bon is namelijk Sranan (Surinaams) voor Grote Boom; hetgeen refereert aan onze filosofie dat Grote Bomen veel Schaduw bieden. Een metafoor die hint dat onze generatie leeft onder het wakend oog van de vorige en wij hebben de opdracht om een wakend oog te hebben op de volgende generaties.

Met dank voor de ondersteuning

Marvin Hokstam Directeur

Email: Marvin@hox.one

Stichting Bigi Bon

KVK: 81816863.

Bank: NL56BUNQ2058625013

Adres: Entrada 300, unit 2.10, Duivendrecht, Amsterdam