TURNING GENERATIONAL TRAUMA UPSIDE DOWN

Veel mensen van Afrikaanse afkomst leven met een chronische posttraumatische stressstoornis (PTSS), die niet alleen wordt veroorzaakt door iemands eigen ervaringen, maar ook door de ervaringen van hun voorouders.

Voor de zwarte gemeenschap manifesteert de impact van eeuwen van ongeadresseerd trauma zich vandaag de dag nog steeds. En hoewel een deel daarvan zeker te wijten is aan aanhoudend sociaal onrecht, zou een deel van de impact heel goed erfelijk kunnen zijn.

Children’s hands in one of Indian villages showing unity.

Onopgeloste trauma’s van één generatie hebben invloed op het welzijn van toekomstige generaties. Hoewel er veel manieren zijn waarop intergenerationeel trauma wordt doorgegeven, wordt het vaak overgedragen via de ouder-kindrelatie.

In een ideale relatie is de ouder voortdurend liefdevol, attent en reageert hij op de behoeften van het kind, waardoor het kind zich veilig en geborgen voelt, wetende dat de ouder iemand is op wie hij kan vertrouwen. Dit leidt tot een veilige hechtingsstijl, gekenmerkt door een positieve kijk op het zelf, betere vaardigheden op het gebied van emotieregulatie en het vermogen om relaties te onderhouden op basis van vertrouwen en gezonde grenzen.

Doorbreken doe je door behandelen.

Een weekend volgeboekt met workshops (door therapeuten), “team” building sessies, thema momenten en bijeenkomsten.

Deelnemers dragen hetgeen ze hebben geleerd door in hun eigen (jonge) families

Daarnaast wordt van het weekend verslag gedaan. Door middel van een documentaire en artikelen die via AFRO Magazine worden gepubliceerd, bereiken we met de resultaten van dit project een groot publiek.