Stichting Bigi Bon introduceert Wanneer Griots Tori Vertellen, een schrijfwedstrijd voor Afro-Nederlandse jongeren. Een leesbevorderingsproject dat innovatief is vanwege de specifieke doelgroep.
De doelgroep mist aansluiting bij de literatuur, die nog steeds gedomineerd wordt door witte schrijvers. Onze wedstrijd is ook innovatief, omdat we Afro-Nederlandse jongeren, die zich niet bewust zijn van de griot in zichzelf, stimuleren om deel te nemen, ter ere van de Afrikaanse cultuur. De griottraditie dateert uit de oudheid en heeft zijn wortels in West-Afrika. Een griot is bewaarder van geschiedenis, genealogie en culturele kennis, verantwoordelijk voor het vertellen van de verhalen van het volk, zowel uit het verleden als het heden.
Ons doel: Afro-Nederlandse jongeren enthousiasmeren voor lezen en schrijven, door ze in aanraking te brengen met de Afrikaanse griottraditie, het werk van Afro-Nederlandse schrijvers, en personages en verhalen die beter aansluiten bij hun belevingswereld. De wedstrijd is een startpunt voor de kweekvijver voor potentieel Afro-Nederlands schrijftalent.
Het enthousiasme van de deelnemers en hun succesverhalen zullen als katalysator werken voor de groei van de kweekvijver. We motiveren de deelnemers om hun taalvaardigheid te verbeteren, plezier in lezen te (her)ontdekken en hun creativiteit te ontplooien. De potentiële schrijvers verdiepen zich in nieuwsartikelen, bronnen, literatuur en verschillende schrijfvormen en -technieken. Ze doen onderzoek naar het onderwerp dat hen interesseert, in het heden of verleden, en waarover ze willen schrijven.
Lezen gaat niet zonder schrijven, beide spelen een cruciale rol in de cognitieve, emotionele en sociale
ontwikkeling van jongeren. Het belang van lezen gaat verder dan enkel het vergroten van de woordenschat en het verbeteren van de taalvaardigheden; het vormt ook de basis voor sterke schrijfvaardigheden.
15-20 Afro-Nederlandse deelnemers ontvangen eerst een voorbereidend programma van acht weken
bestaande uit trainingen en inspiratielessen op het gebied van de griottraditie, literatuur-educatie, schrijfstijlen en -technieken, onderzoek en bronnen, en creatief schrijven.
Met dit programma brengen we de jongeren in contact met literatuur en personages waarin ze zich kunnen herkennen, en een traditie uit hun cultuur. Dit zal hen inspireren en bemoedigen om hun eigen potentieel te realiseren. We weten uit ervaring dat het cruciaal is dat de jongeren herkenning en aansluiting vinden bij activiteiten om ze mee te krijgen en te enthousiasmeren. Door een schrijfwedstrijd te organiseren die de culturele achtergrond erkent van de Afro-Nederlandse jongeren, voelen ze zich begrepen en gewaardeerd. Dit bevordert hun zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde, en verhoogt de kans op deelname.
Na het voorbereidende en inspirerende programma schrijven de deelnemers een verhaal van maximaal 1500 woorden waarin mensen zoals zij de hoofdrol spelen, fictief of autobiografisch, uit het verleden of heden, dat kiest iedere jongere zelf.
Wij laten de deelnemers het nut en plezier van lezen (her)ondervinden en geven het
potentieel aan Afro-Nederlands talent een kans zich te ontpoppen tot griot: verhalenverteller, schrijver, auteur, spoken-word artiest, poëet of scriptschrijver. Hiermee houden we het belang van verhalen vertellen en mondelinge overdracht uit de Afrikaanse cultuur in ere. Afro-Nederlandse jongeren zijn misschien niet altijd meer in touch met hun cultuur, maar verhalen vertellen zit in hun dna. Met de schrijfwedstrijd halen wij naar boven wat al in ze zit.
De vijf gastschrijvers zijn tevens de jury van de wedstrijd. Zij zullen de 3 beste verhalen selecteren uit de inzendingen en de overall winnaar kiezen, die we tijdens een feestelijk event bekendmaken. De verhalen van de 3 winnaars publiceren we in AFRO Magazine.
De winnaar ontvangt EUR 300, nummer 2 en 3 ontvangen EUR 300. Als kers op de taart zullen we de jongeren de verhalen laten vertellen, als echt griots betaamd, en de opnames beschikbaar stellen als podcastserie Wanneer Griots Tori Vertellen.